Sopsortering

Vi samlar dagligen på oss en mängd saker som ska slängas. Men tänk på att alla sopor inte är skräp. Vi på Prosand AB värnar om vår planet och värderar återvinning högt. Med våra hyresgästers hjälp vill vi värna om miljön. Läs här för att få veta vilka sopor som ska läggas var.

Restavfall

Bland annat blöjor, tamponger, bindor, dammsugarpåsar, diskborstar, porslin, plastleksaker, snus och fimpar, blommor och blomjord, blött hushållspapper och tepåsar. Hushållsavfallet bränns i fjärrvärmeverkets förbränningsanläggning där värmen tas tillvara.

Matavfall

På området finns sortering för matavfall. Använd enbart de papperspåsar ni fått ut som är avsedda för matavfall och fyll dem endast till markeringen, förslut väl. Matavfall är exempelvis potatisskal, frukt, köttrester och kaffesump. Matavfallet rötas och blir till biogas.

Glas

Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig i olika behållare. På etiketten kan man läsa om tomflaskan istället kan pantas.

Tidningar och papper

Som returpapper räknas dagstidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, kuvert och skrivpapper. Papperskassar ska sorteras som kartong. Fönsterkuvert och självhäftande kuvert kan läggas i pappersinsamlingen om man river bort fönstret och alla klibbiga flikar. Annars läggs de bland restavfallet.

Pappersförpackningar

Tomma mjölk-, fil- och juiceförpackningar, äggkartonger, papperskassar, wellpapp med mera. Förpackningarna ska vara rena och ursköljda när du slänger dem.

Metallförpackningar

Här slänger du konservburkar, metallock, kaviartuber och andra typer av tuber, aluminiumfolie, aluminiumformar, kapsyler och rör för brustabletter.

Hårdplast och mjukplast

Schampo- och tvålflaskor, diskmedelsflaskor, margarinaskar, kesoburkar, glasslådor, matburkar, plastlock och läsk- eller saftflaskor, som inte kan pantas. Även all mjukplast så som cellplast, plastpåsar, tandkrämstuber och annan mjukplast. Förpackningarna bör vara torra och rena när de slängs, för att underlätta för renhållningsbolaget.

Batterier

Alla vanliga hushållsbatterier, men också knappceller (i klockor, hörapparater med mera), laddningsbara batterier och blybatterier (sådana som väger tre kilo eller mindre) lämnas i särskild batteriholk. Bilbatterier kan du lämna till återförsäljare eller till närmaste miljöstation (se ”farligt avfall”). Apparater med inbyggda batterier samlas in som elavfall (se ” elavfall ”).

Läs om vad som händer med de insamlade batterierna på batteriinsamlingen.se

Mer information till boende:

© 2024 Prosand | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket